Altuzarra’s Corto

Terwijl de Londense modeweek net voorbij is, blijft de show van Altuzarra uit New York nog in mijn hoofd spoken. De upcoming designer koos voor Corto Maltèse als inspiratiebron voor het najaar van 2012, naar mijn mening een meesterzet. In zijn collectie wist Joseph Altuzarra het melancholische, avontuurlijke en mysterieuze karakter van Corto te vangen.
Even wat informatie over deze Corto voor wie niet weet wie hij is: Corto is een stripfiguur, bedacht door de Italiaanse striptekenaar Hugo Pratt in de jaren ’60. Corto Maltèse is zeeman, zijn moeder is zigeuner en zijn vader Venetiaans. Hij lijkt altijd verzeild te raken in avonturen waarin de grens tussen droom en realiteit vaag is en waar hij de meest wonderlijke mythe-personnages tegenkomt. Het geheel speelt zich af rond de Eerste Wereldoorlog maar niet zozeer in Europa, vaak beginnen we in Venetië maar daarvandaan reizen we mee naar Rusland, Manchurije, China, India, Indonesië of het Midden Oosten, waar we vaakfrenemy Raspoutin tegenkomen.
Veel verhalen van Corto zijn in het zwart wit getekend en Pratt wist als geen ander gebruik te maken van schaduw effecten in zijn beelden. En toch vertaalt Altuzarra zijn inspiratiebron naar een kleurrijke collectie die de verschillende aspecten van Corto belichten maar toch die typische mysterieuze kant behouden.

Corto Maltèse diende al eerder als inspiratiebron en icoon in de modewereld; In 2002 werd Corto het gezicht van de Eau Sauvage van Dior, het eerste parfum voor mannen dat het huis in de jaren ’60 creeërt en nu nog steeds een grote bestseller is. “Méfiez-vous de l’eau qui dort”, het mantra van het parfum, betekent ‘Kijk uit voor het slapende water’.

Advertisements

One comment

  1. Pingback: NYFW: Altuzarra « She Wears

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: