Pre-rokjesdag

rokjesdag 2012

Een aantal dagen geleden hadden vriendin Marie en ik het over rokjesdag. En aangezien het vandaag nogal mooi weer zou worden, vroegen we ons af of het begin van de lente door de vrouwen vandaag ingeluid zou worden door een explosie aan rokjes en zomerse looks. Marie schrijft een geweldige blog, neem vooral een kijkje (hier), en zo kwam deze samenwerking tot stand: zij heeft het onderstaande stuk geschreven en ik heb er bij getekend.

Ik moet trouwens toegeven dat ondanks mijn voornemen een rokje aan te trekken vandaag, ik toch ben teruggevallen op de vertrouwde spijkerbroek gezien het vroege uur waarop ik naar buiten moest.

De winter is bijna afgelopen. Ik zit voor het raam in een café naar mensen te kijken. Omdat het een woensdag is -er is markt in de stad- is het aardig druk. Mensen zijn natuurlijk altijd leuk om naar te kijken, maar zo in het niemandsland tussen winter en lente is er helemaal veel te zien. Het valt me deze dagen op dat mensen grofweg in twee groepen ingedeeld kunnen worden. De eerste groep bestaat uit mensen die vinden dat het toch nog echt winter is, terwijl de andere groep het bodempje water in een glas als halfvol zien en zich vol overgeven aan hun overtuiging dat de lente al is begonnen. Alles in de kleding van deze twee groepen verschilt als vrieskou en narcissen.

De wintermensen, dragen overwegend donkere kleding. Het is geen regel, maar donkere spijkerbroeken, zwarte jassen doen het toch goed bij wintermensen. Ook dragen ze nog een dikke muts of een dikke sjaal, alsof het elk moment zou kunnen gaan sneeuwen. De schoenen van wintermensen zijn zwart. Of donkerblauw. Natuurlijk zijn er subcategorieen van wintermensen die alsnog heel modieus gekleed gaan, maar je ziet toch overwegend gezonde, lage schoenen, met hooguit een klein hakje voor de netheid.

Lentemensen doen het anders. Met grote snelheid lopen er een paar rasoptimisten langs. Ik zie bij hen korte, hippe jasjes, open schoenen met sleehak en lichte broeken. En een enkel rokje.

Een rokje. De vrouw in kwestie heeft een dunne panty aan, dus ze kwalificeert zich eigenlijk nog niet helemaal als voorloper op de rokjesdag, maar lef heeft ze wel met dit weer. Of ze is gewoon gek. In ieder geval doorbreekt ze het pact dat vrouwen bij hun ontstaan gesloten hebben. Rokjes dragen we allen vanaf dezelfde dag, of gewoon niet. Die regel is zo oud als het samen naar de wc gaan. Niemand weet waarom, maar het hoort nou eenmaal zo.

Ik vind mijzelf een lentemens. De kleur hangt weer in de kast, en hoewel ik wel al binnen rokjes heb aangedaan en in de winkel gepast, denk ik er niet aan om nu al halfnaakt naar buiten te rennen en uit te roepen: “Vrijheid!! Vrijheid!!”, om vervolgens door het gras te rollen en bloemen in m’n haar te steken. Zo zie ik dat vrouwtje in haar rokje namelijk een beetje.

Maar wat als ik het nu mis heb? Morgen schijnt het echt lekker weer te worden. De eerste lentedag. Zal het echt zo warm worden dat alle meiden spontaan hun melkflessen tonen? Kan ik mijzelf een lentemens noemen en zal ik morgen die gruwelijke kou aan mijn benen kunnen trotseren? We zullen het zien.

De blog van Marie H. Boddaert: dewereldvanmarie.blogspot.com

En, hebben jullie vandaag een rokje aan of een zomerse look of is de lente nog echt niet begonnen?


Advertisements

2 comments

  1. Quirine

    Wat een tof verhaal en vooral geweldige tekeningen, jammer dat je die lange rok weg heb gelaten. Vond het juist heel fashion sex and the city look a like!! I LIKE!!!!

    • Hey Quirine! Dankje! Ik zou die rok wel willen hebben, maar was gewoon niet zo tevreden met de tekening… Marie wilde hem er wel inhouden :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: