The Evil Queen

Een paar dagen geleden ben ik samen met vriendin C. naar de film Snow White and the Huntsman gegaan, we hadden allebei een zware week achter de rug en een lekkere girls night was precies wat we nodig hadden.

De film was niet slecht, het verhaal is leuk bedacht maar de dialogen vielen erg tegen. Wat wel helemaal geweldig was, is Charlize Theron als de Evil Queen en de kostuums die zij draagt. Soms zijn er van die kostuums die je maar niet kan vergeten, die zo mooi en indrukwekkend zijn dat ze op je netvlies gebrand zijn. Colleen Atwood, de costume designer van deze film, heeft dat voor elkaar gekregen. De jurken van de Evil Queen weerspiegelen haar macht, haar duistere kant, maar ook alles wat ze wilt: voor altijd mooi en jong blijven.

En is dat niet een van de obsessies van mode: mooi en jong blijven. Kost wat kost alles eraan doen om er fris en fruitig, jong en strak uit te zien? Bij de Evil Queen gaat dat ten koste van anderen, in onze wereld gaat dat met cosmetische ingrepen of allerlei zogenaamde wondercrèmepjes. Maar een punt wordt wel duidelijk in de film: de wens van de Evil Queen is onnatuurlijk en destructief.

Kunnen we dat ook zeggen van de wens om jong te blijven in de mode wereld van vandaag? De soms ziekelijke behoefte van vrouwen om dun te zijn, geen tekens van ouderdom te vertonen en alle natuurlijke veranderingen die gepaard gaan met ouder worden proberen te verhinderen of weg te nemen. Schuilt er niet in elke vrouw een Evil Queen die haar schoonheid en jeugd gepaard ziet met macht, of is dit alleen een idee die de mode wereld ons voorhoudt?

Voor meer details over de kostuums van Colleen Atwood (Edward Scissorhands, Alice in Wonderland) klik voor een korte interview hier.

A couple of days ago I went to see the movie Snow White and the Huntsman with friend C., we both had a rough week and a girls night was exactly what we needed.

The movie wasn’t bad, it was a nice spin on the story but the dialogues were disappointing. But Charlize Theron as the Evil Queen in wonderful costumes was great. Sometimes there are costumes you just can’t forget, who are so beautiful and impressive that you still think about them days after seeing the movie. Colleen Atwood, the costume designer for this movie, achieved that. Her dresses mirror the power of the Evil Queen, but also her dark side and her most important wish: being beautiful and young forever.

And isn’t that exactly fashion’s obsession these days: staying young and beautiful. Doing everything to always look fresh, young and thin? With the Evil Queen, others pay the price for it, but in our world the price is payed in money, cosmetic surgery and innumerable so called miracle products. But one thing becomes clear in the movie: the Evil Queen’s wish is unnatural and destructive.

Can we say the same about the obsession of being young in the fashion world? The sometimes sickly need that women feel to be thin, showing no signs of aging and  trying to slow down or stop the natural process of growing old. Isn’t there in all of us an Evil Queen that sees her beauty and youth linked to power, or is this only the image the fashion world shows us?

For more details on the costumes by Colleen Atwood (Edward Scissorhands, Alice in Wonderland) clic here for a short interview.

Advertisements

17 comments

 1. Heb je dat zelf gemaakt, echt geweldig! Jah de kleren van de koningin waren een goeie weergave van waar ze voor staat.

  • Dankjewel! En inderdaad, alle tekeningen op deze blog maak ik zelf 🙂 Ik vind het ook heel bijzonder hoeveel kleding kan zeggen over een personage, en in Snow White and the Huntsman was dat erg spectaculair!!

 2. Supervette tekening! Maak je die achtergronden ook zelf?

  • Dankjewel! Ja, die achtergrond maak ik ook zelf, ik moet zeggen dat ik me erg heb vermaakt met het maken van deze 🙂

  • Heel nice! Gebruik je daar ook Photoshop bij? Of echt puur op papier? Hoe dan ook, I’m impressed 🙂

  • Ik doe alles in Photoshop, ik reis best veel op en neer en dan kan ik niet steeds al mijn schilderspullen mee nemen, photoshoppen kan ik overal, zelfs in de trein! Het is vooral erg handig als je een klein foutje maakt, dat is zo teruggedraaid. Als je het op papier doet, dan moet je bij een foutje opnieuw beginnen, en daar wordt ik niet zo blij van 😛

 3. Er werden inderdaad geweldige outfits gedragen in de film. Mooie tekening heb je gemaakt!

 4. Ronduit prachtig! Zoals we al gewoon zijn!

 5. wauw, prachtig – as usual!

 6. Vind het echt knap dat je zo kan tekenen! Ik ben zoo onhandig met Photoshop en je kan er zoveel leuke dingen mee doen.

  • Dankjewel! En ja, Photoshop is inderdaad heel erg handig en de mogelijkheden zijn oneindig. Geef het niet op, ik ben vroeger ook echt heel onhandig met PS geweest, maar oefening baart kunst 🙂

 7. We are so Droeë

  Love it. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: